Archief voor de categorie Historie

1956 -1961

Hans van Eijk (geb. 8 augustus 1944) was in 1958 als veertienjarig jongetje op woensdagmiddagen bezoeker van Don Bosco: het Rijswijkse katholieke jeugdcentrum. Daar zag hij voor het eerst Indo jongens op elektrische gitaren in aktie.

1961

Begin 1961 was Phonogram op zoek naar een geschikte gitaargroep, die in de stijl van de succesvolle Shadows, de wereldhits Wheels en (Ghost) Riders In The Sky op een originele manier voor het Philips label kon opnemen. Herman Batelaan bracht The Jumping Jewels juist op goede moment in contact met Phonogram en het resultaat was dat in maart 1961 hun uitvoering van Wheels en (Ghost) Riders In The Sky in de platenwinkels lag.

1962

In januari 1962 werd de eerste plaat met zanger Johnny Lion uitgebracht. Op het label staat nog te lezen The Jumping Jewels – vocal: Johnny Lion. Het zijn uitvoeringen van My Bonny (My Bonnie Lies Over The Ocean).

1963

Begin 1963 kwam er van The Jumping Jewels een plaat uit, waarop dankzij de nieuwe Fender gitaren en versterkers duidelijk van een verbeterde klankkleur te genieten viel.

1964

Begin 1964, maar het kan ook eind 1963 geweest zijn, kwam Herman Batelaan via Nederlandse relaties in contact met muziekuitgeverij De Wolfe Ltd. in Londen. Music De Wolfe was gespecialiseerd in het uitbrengen van achtergrondmuziek voor film, TV en radio. Diverse componisten en ensembles uit binnen- en buitenland produceerden materiaal voor de catalogus van De Wolfe.

1965

Eind december 1964 hadden The Jumping Jewels nog een paar dagen doorgebracht in de Phonogram studio en uit het daar opgenomen materiaal werd Hornpipe als nieuwe single in januari 1965 gekozen. Het is een bewerking van het nummer Bach Goes to Sea van The Spotnicks (b-kant van hun hit single “Drina”) en gebaseerd op enkele oude Schotse volkswijsjes, versierd met een doedelzak aan het begin.

1966 Jay Jay’s

Vanaf 1 januari 1966 gaat de groep, met als leden Tjibbe Veeloo, Cees Kranenburg, Leo Bennink en Joop Oonk, verder onder de naam “Jay Jay’s”. Met deze groep werden 6 single’s en 1 LP opgenomen. Het meest succesvolle nummer wat is opgenomen was “Bald Headed Woman”.

1966 – heden

The Jumping Jewels zijn ondertussen door de breuk met manager Batelaan gedwongen hun naam te veranderen en hun nieuwe naam wordt Jay-jays.
Geheel ontketend scoren zij al in januari ’66 een grote hit met het nummer Bald Headed Woman.

2003 Singapore

De CD’s van “The Jumping Jewels” worden in Azië nog steeds goed verkocht.
Mede daardoor vertrekken Johnny en The Jumping Jewels in december 2003 zelfs naar Singapore voor een tournee.